Ciasto bananowo-orzechowe z mąki gryczanej…

Początkowo w planach miałam zrobienie ciasteczek bananowo-orzechowych. Przygotowałam wszystkie składniki, miski, mikser, włączyłam piekarnik, ale…czegoś brakuje…czego? Papieru do pieczenia. Mówią że skleroza nie boli, no ale stwierdziłam że nie odpuszczę i na pewno coś upiekę. Silikonowa keksówka jest? Jest! A więc ze składników na ciasteczka powstało ciasto, cudownie wilgotne z chrupiącą skórką.

Składniki: (na keksówkę)

2 dojrzałe banany

2 żółtka

2 białka

3 łyżki miodu

3 łyżki masła orzechowego

2 łyżeczki oleju kokosowego

5 łyżek mąki gryczanej

Szczypta soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bg

Sposób przygotowania:

Banany gnieciemy widelcem na papkę, dodajemy do nich żółtka, miód, olej kokosowy, masło orzechowe, mieszamy energicznie(w moim przypadku za pomocą miksera). W oddzielnym naczyniu mieszamy suche składniki. Suche składniki dodajemy do mokrych przez sito. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, pieczemy ok. 40-50 minut.(najlepiej jednak sprawdzić metodą ”suchego patyczka” lub czy ciasto odchodzi od formy wówczas oznacza to że ciasto jest gotowe) Smacznego!

20170324_184047.jpg

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s