Ciasto bananowe z mąki kokosowej….

Oto ciasto bananowe, bezglutenowe oczywiście. Jestem fanką bananów i uwielbiam je w każdej postaci, czy to w koktajlu, czy w cieście lub po prostu solo. Co ciekawe jako mąkę użyłam kokosowej, która ku mojemu zaskoczeniu w ogóle nie jest wyczuwalna. Ciasto jest wilgotne i zwarte. Dużo razy eksperymentowałam z ciastem bananowym jednak nigdy nie wychodziło tak jak należy, jednak dzięki pomocy mojej mamy udało się to! Musicie je koniecznie upichcić i nacieszyć swoje kubki smakowe tym cudownym bananowym wypiekiem.

Składniki: (na keksówkę)

4 łyżki mąki kokosowej

3 dojrzałe banany

Łyżeczka proszku do pieczenia bg

2 łyżki miodu

4 jajka

2 łyżki oleju kokosowego

Polewa:

1 łyżka kakao

2 łyżki oleju kokosowego

1 łyżka miodu

2 łyżki mleka migdałowego

Sposób przygotowania:

Banany rozgniatamy widelcem, w osobnej misce łączymy suche składniki. Do suchych składników dodajemy banany. Roztapiamy olej kokosowy. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy roztopiony olej kokosowy i dwie łyżki miodu, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Mokre składniki dodajemy do miski z bananami, energicznie mieszamy do połączenia składników, następnie dodajemy białka i delikatnie mieszamy do połączenia się. Pieczemy przez 40-50 minut w 180 stopniach najlepiej sprawdzić za pomocą starego dobrego sposobu tzn. ”suchego patyczka”.

Przygotowanie polewy:

W garnuszku roztapiamy olej kokosowy, dodajemy miód, kakao, mleko migdałowe, mieszamy chwilę ale musimy uważać aby nie zagotować polewy. Polewę wylewamy od razu na ciasto.

20170316_174651

20170316_172723

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

W ga

 

 

3 uwagi do wpisu “Ciasto bananowe z mąki kokosowej….

Dodaj komentarz