Oto ciasto bananowe, bezglutenowe oczywiście. Jestem fanką bananów i uwielbiam je w każdej postaci, czy to w koktajlu, czy w cieście lub po prostu solo. Co ciekawe jako mąkę użyłam kokosowej, która ku mojemu zaskoczeniu w ogóle nie jest wyczuwalna. Ciasto jest wilgotne i zwarte. Dużo razy eksperymentowałam z ciastem bananowym jednak nigdy nie wychodziło tak jak należy, jednak dzięki pomocy mojej mamy udało się to! Musicie je koniecznie upichcić i nacieszyć swoje kubki smakowe tym cudownym bananowym wypiekiem.
Składniki: (na keksówkę)
4 łyżki mąki kokosowej
3 dojrzałe banany
Łyżeczka proszku do pieczenia bg
2 łyżki miodu
4 jajka
2 łyżki oleju kokosowego
Polewa:
1 łyżka kakao
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka miodu
2 łyżki mleka migdałowego
Sposób przygotowania:
Banany rozgniatamy widelcem, w osobnej misce łączymy suche składniki. Do suchych składników dodajemy banany. Roztapiamy olej kokosowy. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy roztopiony olej kokosowy i dwie łyżki miodu, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Mokre składniki dodajemy do miski z bananami, energicznie mieszamy do połączenia składników, następnie dodajemy białka i delikatnie mieszamy do połączenia się. Pieczemy przez 40-50 minut w 180 stopniach najlepiej sprawdzić za pomocą starego dobrego sposobu tzn. ”suchego patyczka”.
Przygotowanie polewy:
W garnuszku roztapiamy olej kokosowy, dodajemy miód, kakao, mleko migdałowe, mieszamy chwilę ale musimy uważać aby nie zagotować polewy. Polewę wylewamy od razu na ciasto.
W ga
świetny przepis! muszę zrobić
PolubieniePolubienie
robiłam bez polewy – pycha 🙂 zapisuję w sprawdzonych przepisach do powtórzenia 🙂
PolubieniePolubienie
A czy zamiast oleju kokosowego może być rzepakowy?
PolubieniePolubienie