Placki kukurydziane z jabłkami…

Witajcie po baaardzo długiej przerwie. Powiem szczerze że przez ten ostatni czas w ogóle nie miałam weny jeśli chodzi o prowadzenie bloga, wbrew pozorom jest przy tym trochę pracy, a bo to trzeba coś ciekawego wymyślić, a bo to trzeba jakoś ładnie wystylizować potrawę i oczywiście zrobić jej ładne zdjęcia a na końcu wypadałoby coś do tego napisać. Postanowiłam zrobić coś prostego tak na początek, naszło mnie na zrobienie placków…hmm tylko jakich? Bananowych? Nieee, od nich aż roi się w internecie a poza tym nie miałam nawet bananów a chęć na gotowanie przychodzi do mnie wieczorem a wszystkie sklepy zamknięte. Na szczęście miałam jabłka i zdecydowałam że to z nimi będą moje proste placuszki kukurydziane. Mojemu bratu bardzo przypadły do gustu więc myślę że każdemu dziecku również. 🙂

Składniki: (8-10 placków)

12 łyżek mąki kukurydzianej

150 ml mleka roślinnego

2 jajka

2 łyżki słodzidła

2 jabłka

Szczypta cynamonu

Masło klarowane (do smażenia, olej koko też się nada)

 

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozbełtane osobno jajka wraz z mlekiem. Wsypujemy słodzidło. Mieszamy mikserem do połączenia składników. Ścieramy jabłka na tarce. Dodajemy do ciasta, przyprawiamy cynamonem, mieszamy delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy placuszki aż do zarumienienia. Podajemy np. z domowym syropem malinowym tak jak w moim przypadku. Smacznego!

20170311_190423.jpg

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s