Ryżowe ciasteczka z powidłem…

Wakacje, wakacje i po wakacjach. Szkoda, no ale cóż zrobić, czas wrócić do szkolnej rzeczywistości którą trzeba sobie od czasu do czasu osłodzić na przykład takimi oto pysznymi ciasteczkami z domowym powidłem. Ciasteczka możemy wykonać nie tylko z powidłem śliwkowym, ale domową nutellą, dżemem lub marmoladą, smakują pysznie z każdym dodatkiem, ale same w sobie też są cudowne! Szybkie, proste i smaczne takie lubię…

Składniki:

190g kleiku ryżowego

30g masła

2 łyżki stewii

2 jajka

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia b/g

Powidło śliwkowe

Sposób przygotowania:

Na stolnicy wysypujemy kleik i robimy w nim oczko do którego dodajemy pokrojone w miarę miękkie masło i jajka. Ciasto ugniatamy. Po ugnieceniu ciasta odrywamy je na kawałki, formujemy kulki w których robimy małe oczko na powidło. Ciasteczka dajemy na papier do pieczenia, wypełniamy oczko powidłem i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Ciasteczka studzimy i jemy dopiero po ostygnięciu (dopiero wtedy stają się kruche). Smacznego!

20160916_182050.jpg

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s