Borówkowy ”sernik” z mleka kokosowego…

Lato w pełni a więc targ pełen jest owoców które można wspaniale wykorzystać. Tym razem jest to sernik, lecz nie taki zwyczajny bo z mleka kokosowego, a konkretnie z jego stałej częsci. Deser ten genialnie sprawdzi się podczas upałów, pokocha go każdy kto spróbuje tego cudownego wariactwa. 🙂

Składniki: (4 porcje)

2 puszki mleka kokosowego (potrzebna nam będzie stała częsć)

500g borówek (jagód)

70g ksylitolu lub innego słodzidła

30g zmielonych migdałów (opcjonalnie)

6 bezików

 

Sposób przygotowania:

Borówki podgrzewamy w rondelku razem z ksylitolem aż odrobinę zmiękną. Stałą częsc mleka kokosowego dajemy do wysokiego pojemnika. Dodajemy borówki do mleka kokosowego (nie całe ponieważ musimy zostawić odrobinę do polania deseru). Blendujemy mleko razem z borówkami (gdyby okazało się za mało słodkie można dodać więcej słodzidła, to już zależy od waszych preferencji). Na dnie naczynia w którym będziemy podawać deser wykładamy łyżeczkę zmielonych migdałów a następnie nasz ”sernik”, przykrywamy go folią aluminiową i dajemy do lodówki na ok. 1-1.30h. Deser polewamy pozostałymi borówkami tuż przed samym podaniem. Na wierzch kładziemy beziki. Smacznego! 🙂

MUA1

MUA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s