Bezglutenowy placek truskawkowy na białkach…

Uwielbiam miesiące takie jak maj, czerwiec, lipiec i sierpień. Za co? Za ogromną ilość przepysznych owoców jagodowych! Dziś dorwałam truskawki a więc postanowiłam zrobić z nich placek. 🙂

Składniki:

300g mąki jaglanej

100g mąki kukurydzianej

3 białka

3 łyżki miodu

2 łyżki ksylitolu

1 łyżka proszku do pieczenia b/g

500g truskawek

1/3 szklanki mleka roślinnego (w moim przypadku migdałowe)

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywną pianę. W misce mieszamy mąki, miód, ksylitol, proszek oraz mleko. Następnie dodajemy białka. Jeżeli ciasto jest zbyt wolne dodajemy łyżkę mąki a jeśli zbyt zwarte, odrobinę mleka. Truskawki kroimy wedle uznania, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temp. 180 stopni przez 35 minut. Smacznego!

20160522_165301

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s