Ciasto gryczane a’la piernik

Znów coś słodkiego, muszę pomyśleć w końcu nad dodaniem czegoś ”na słono”, ale jak na razie nie opuszcza mnie jak Ja to nazywam ”wena cukiernicza”, nie opieram się jej i tworzę. Dziś z racji wolnego dnia od szkoły postanowiłam coś upiec, ale no cóż mąki brak! Zaczęłam przeszukiwać wszystkie szuflady w kuchni i oto na co natrafiłam! Kasza gryczana! Od razu wpadł mi do głowy piernik, niby to nie święta ale trudno. Podczas przygotowań byłam sceptycznie nastawiona, moja rodzina jest bardzo wymagająca jeśli chodzi o słodkości, a bo temu nie za słodkie a bo temu czuć kaszę jaglaną itd… ale całe szczęście wyszło genialne!

Składniki: (ok. 12 porcji)

300g suchej kaszy gryczanej

3 jajka

2 łyżki domowej przyprawy do piernika

100g ksylitolu

30g orzechów włoskich

 

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ostudzoną kaszę blendujemy na w miarę gładką masę, dodajemy resztę składników i blendujemy ok. 1 minuty. Wykładamy masę do formy, pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut. Smacznego!

20160504_092503.jpg

20160504_153216.jpg

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s