Dzień dobry i prosta jaglana szarlotka, bezglutenowa

Witajcie na moim blogu, od urodzenia cierpię na skazę białkową oraz nietolerancję glutenu (na szczęście nie celiakię). Moim żywieniem zawsze zajmowała się moja mama, ponieważ też jest bezglutenowcem, jednak teraz przyszedł czas abym ja zajęła się naszą domową kuchnią i posiłkami, stąd mój pomysł na bloga, dzielić się moimi wymyślnymi przepisami i doświadczeniami w tak pięknym miejscu jakim jest kuchnia. Wyznaję zasadę: jesteś tym co jesz, tego się trzymam, żadnych przetworzonych produktów oraz cukru.

Moim pierwszym zamieszczonym przepisem jest najzwyklejsza bezglutenowa szarlotka…

Składniki:
250g mąki jaglanej ( można zastąpić owsianą lub mixem, jak kto woli, jednak odradzam w tym wypadku kukurydzianej)
3 jajka
50g oleju kokosowego
4 jabłka (ja użyłam jonagoldów ponieważ najbardziej je lubię)
1 łyżeczka bg proszku bezglutenowego
3 łyżki ksylitolu ( jeżeli wolisz bardziej słodkie dodaj więcej, ja akurat odzwyczaiłam się od słodkiego smaku)
1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Jabuszka kroimy w małe kawałki. W misce mieszamy pozostałe składniki, dodajemy jabłka.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy 40-50 minut ( polecam jednak do suchego patyczka bo jak widać na zdjęciu troszkę mi się wierzch przyzelił)
Smacznego!

20160215_223537.jpg

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s